ACTIEF ZIJN MET ALLE ZINTUIGEN IS DE ENIGE MOGELIJKHEID OM DIEPGAAND TE LEREN [Vester]

Energiek, bruisend van de ideeën en altijd met 100 procent inzet. In staat om anderen te inspireren en enthousiasmeren, deskundig, daadkrachtig en met een goed oog voor detail. Beschikt over een uitgebreid netwerk in het groene onderwijs én de vaardigheid om mensen en partijen met elkaar te verbinden. Zo omschrijven samenwerkingspartners Annerie Rutenfrans (1959), eigenaar van adviesbureau Beleef & Weet.

Geboren en getogen op Curaçao verzamelde Annerie als kind schelpen, geboeid door de vele kleuren en vormen van de natuur. Tijdens een verblijf bij opa en oma in Winssen nabij Nijmegen deed ze als zesjarige een onvergetelijke indruk op: de bessenstruik bleef ook ná het plukken volop bessen geven. Wat een weelde! Daar werd de kiem gelegd voor haar levenslange fascinatie voor eetbaar groen.

Na de middelbare school studeerde ze biologie in Nijmegen en werkte daarna als docent Biologie, Algemene Natuurwetenschappen (ANW), Natuur Leven en Techniek (NLT) en Science op middelbare scholen, andere onderwijsinstellingen en bij het Milieu Educatie Centrum (MEC) Nijmegen. Door een vraag van haar zoon – die destijds in groep 6 zat van basisschool De Hazesprong en behoefte had aan groen op school – realiseerde ze daar met succes haar eerste schoolmoestuin in Nijmegen.

Dat smaakte naar meer. Zo stond Annerie ook aan de basis van schoolmoestuin De Wielewaal (waar ze ook in het bestuur zit) en van Het Hatertshofje, dat ze coördineert. Deze Nijmeegse schoolmoestuinen zijn mede op haar initiatief en door haar inzet tot bloei gekomen.

‘Ze lopen met sla door de gang alsof ze goud gevonden hebben!’
[directeur Montessorischool]